Finanțare externă

Primăria Municipiului Chișinău a realizat sau continuă să implementeze programe și proiecte, datorită unei asistențe externe în valoare de 2,5 miliarde lei. 

Mijloacele au fost obținute din partea instituiilor financiare europene, precum BERD, BEI, dar și din partea Comisiei Europene și a unor state membre UE, precum România, Germania, Olanda, Slovacia, etc.

Totodată zeci de proiecte importante au fost realizate, în Capitală, cu suportul financiar al SUA, Turciei, Chinei, Japoniei, Elveției, Norvegiei, etc.

La fel au fost implementate o serie de proiecte cu asistență financiară de la partenerii de dezvoltare, inclusiv: Banca Mondială, UNDP, UNICEF, USAID, IPA, etc.

Datorită cooperări externe și grație suportului din partea partenerilor, municipiul Chișinău a devenit prima localitate din țară, care a lansat un amplu program de efieciență energetică și a stabilit cea mai ambițioasă strategie de gestionare a deșeurilor.

Asistența financiară obținută în ultimii ani a deblocat și reanimat o serie de ample proiecte de infrastructură precum reparația drumurilor și reabilitarea sistemului de apă și canalizare, dar și restaurarea albiei rîului Bâc. 

În luna iunie 2023, Primăria municipiului Chișinău a semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acordurile de 12 milioane de euro, dintre care 4 milioane de euro grant, în scopul implementării Proiectului de reabilitare a râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor.

Detalii vezi AICI
În decembrie 2020 Primăria municipiului Chişinău a semnat un acord pentru finanţarea activităţilor de modernizare a sistemului de management al deşeurilor.

Planul general de finanţare al proiectului prevede: împrumut BERD – 9 mln de euro; grant BEI – 9 mln de euro; grant BERD – 5 mln de euro.

În același timp, Primăria Chișinău contribuie cu o sumă semnificativă de 361 milioane lei.

Detalii vezi AICIProiectul „MOVE IT like Lublin - a Chisinau Sustainable Development Initiative”, este un parteneriat între Primăria Chișinău și Primăria Lublin (Polonia), finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul are ca scop îmbunătățirea sistemului de transport public din Municipiul Chișinău în perioada 2021-2025.

Detalii vezi AICI
Programul de dezvoltare a serviciilor de alimentare cu apă în municipiul Chişinău este finanţat din împrumuturile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Băncii Europene de Investiţii şi din grantul investiţional oferit de către Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate a Uniunii Europene, sub garanţia Primăriei municipiului Chişinău, în valoare toatală de circa 61,8 mln. EUR.

Detalii vezi AICI